1
Made by Kiksaus

Beeld in Tuin

Beeld in Tuin is een kunstevenement dat eens in de twee jaar plaatsvindt in tuinen en op erven in de weidse Anna Paulowna-polder. 

In 2016 werd het evenement op 11 en 12 juni voor de negende maal georganiseerd door de Stichting Kunst en Cultuur Anna Paulowna. Het evenement werd door vele enthousiaste kunst- en tuinliefhebbers bezocht.

In 2016 koos de SKC in het kader van de herdenking van de Watersnoodramp van 1916 in Anna Paulowna, voor een route langs de Veerweg, Zwinweg en Kruisweg in Anna Paulowna en door Van Ewijcksluis.

Beeld in Tuin is een gratis evenement waarbij in de deelnemende tuinen kunstwerken van professionele kunstenaars geplaatst worden. Daarbij gaat het om een grote variatie aan stromingen zoals figuratief, abstract of installaties en kunstwerken gemaakt van diverse materialen zoals keramiek, brons, hout, kunststof of metaal. Aan de kunstenaars wordt gevraagd om een wisselwerking aan te gaan met de tuin of de omgeving. Naast beelden wordt er ook muziek in de route opgenomen. In de deelnemende tuinen ligt tijdens het evenement een gratis folder met informatie over de route, kunstenaars en muzikanten.

De doelstellingen van Beeld in Tuin zijn:

  • Inwoners van Anna Paulowna en zoveel mogelijk bezoekers uit het hele land betrekken bij de beleving van professionele kunst. 
  • Bezoekers laten genieten van de schoonheid van deze jonge polder, de tuinen en erven in combinatie met kunst en muziek en de gastvrijheid van de tuineigenaren.
  • Voor kunstenaars een uitgelezen plek vinden voor hun ‘buitenkunst’ en ruimte en expositiemogelijkheid bieden voor tijdelijke installaties, experimentele beelden en performances.

Voor het evenement worden kunst, muziek en tuinen geselecteerd en zorgvuldig bij elkaar gezocht door de leden van de SKC-AP.

Deze formule trekt elke keer een sterk groeiend aantal bezoekers door:

  • de grote afwisseling in kunstvormen, materialen en technieken
  • de steeds nieuwe kunstenaars uit het hele land (van Groningen tot Limburg, van Twente tot Den Haag) en soms zelfs uit het buitenland.
  • het enthousiasme van alle deelnemers (kunstenaars, tuineigenaren en organisatoren)

Alle deelnemers werken belangeloos en heel betrokken samen. In 2016 droeg de Gemeente Hollands Kroon financieel bij om de onontkoombare kosten op te vangen.